joi, 5 decembrie 2019

Afla ce etape premergatoare are construirea unei case


Cel putin o data in perioara lunga pe care o petrecem la bloc ne gandim sa ne facem si noi o locuinta, o casa, undeva cat mai departe de oras. Construirea unei case dureaza cam un an de la  demararea procedurilor efective de obtinere a actelor si de la punerea primei caramizi la fundatie. Sunt nu mai putin de sase etape care vor trebui parcurse, in speta proiectare, autorizare, construirea efectiva, receptia, etapa de cadastru si intabulare si ultima, bransarea la utilitati.
Nu sunt niste termene fixe pentru fiecare etapa, depinde foarte mult de cum ne descurcam, de echipa care se ocupa de constructie, de cat de bine isi fac meseria cei care vor sa sa ajute cu santierul si cu punerea in practica a proiectului. Orice casa este la inceput un proiect, deci se incepe cu proiectarea si desenarea viitoarei case in functie de teren. Se analizeaza acum Certificatul de Urbanism pentru a se determina daca se poate sa nu construi pe respectivul teren. Dupa proiectare avem autorizarea care va dura ceva timp, obtine Autorizatia de Construire, care se elibereaza de Primarie. Avem toate actele, trecem la constructie, la structura de rezistenta, la instalatii si la finisaje si dotari.
Vedem pe parcurs cum incepe sa apara casa, bucata cu bucata, cum proiectul devine realitate. Istoricul proprietatii va aparea in Cartea Constructiei. Dupa constructie vine receptia lucrarii, cand deja avem construita casa. Nu se face receptia pana cand nu avem o intabulare corecta a constructiei ca intreg realizata cu ajutorul unui birou cadastru si intabulare cu experienta si servicii de calitate. Receptia ne spune clar ca avem teren, avem cladire pe teren, ambele in proprietatea noastra. Se face cadastrul, inregistrarea in evidentele funciare, pentru intreaga constructie, se dezmembreaza terenul pe mai multe loturi daca sunt mai multe locuinte pe acel teren.
Etapa finala e bransarea la utilitati, la gaz, lumina, apa, infrastructura comunicatii, se intocmesc contractele cu furnizorii si se stabileste un abonament si o modalitate de tarifare. Procesul de bransare dureaza si cateva luni, dar in teorie ar trebui sa fie doar o formalitate.
Pe hartie totul pare destul de simplu, in realitate te vei confrunta cu tot felul de obstacole, vei fi nevoit sa amani anumite etape, sa schimbi echipe, sa ai santier mai multe luni decat ti-ai propus la inceput. Proiectarea si construirea efectiva sunt foarte importante, de aceea ar trebui sa le acorzi mai mare atentie si sa fii foarte atent la indeplinirea lor.
Satisfactia e destul de mare la final, cand stii ca te-ai implicat si ai obtinut o locuinta asa cum ti-ai dorit, dar tot stresul si munca depusa pana atunci, alergatura s-ar putea sa te copleseasca. Ca sa iti fie ceva mai usor apeleaza la firme specializate si la consultanti care sa se ocupe ei de cele mai importante etape ale construirii unei case si tu doar sa verifici periodic ce se mai intampla, sa ai informare si monitorizare constanta din partea specialistilor. Doar asa esti mai relaxat, stii ca totul va merge ca pe roate si vei avea o casa cu o arhitectura foarte bine pusa la punct si un santier care nu va dura prea mult si se va desfasura fara probleme.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Postari populare